Guide til Cerberus FTP Server

Jeg er stoppet med at benytte Cerberus, da zFTPServer har mulighed for at styre båndbredden for de enkelte bruger. Jeg anbefaler folk at benytte zFTPServer. En guide til zFTPServer kan findes Her

Cerberus FTP Server er gratis for private og non-profit organisationer, hvilket gør den meget populær. Samtidig er den meget simpel at sætte op, så alle kan på få minutter have en FTP server kørende. Serveren hentes hos www.cerberusftp.com, og fylder ca. 600KB. Vær opmærksom på at Windows Installer ikke følger med, så hvis du ikke har denne i forvejen skal den også hentes, Windows Installer, Windows 95/98/ME og Windows Installer, Windows NT4/2000. Denne guide bygger på Cerberus FTP Server version 2.22 som er frigivet 23.09.2004, og serveren installeres på Windows 2000 pro DK med Service Pack 4.

Installation af Cerberus FTP Server

Efter man har pakket den hentede zip fil ud har man 5 filer:

  • CerberusInstall.msi
  • EULA.rtf
  • File_id.diz
  • History.txt
  • Readme.txt

Det er fristende at gå direkte til installationen af serveren, men man bør altid lige læse Readme.txt, der kunne jo være noget interessant.

Så er vi klar til at installere serveren. Installationen er ret let, da der er en indbygget guide. Efter at have accepteret EULA (slutbrugerlicensaftalen) er det tid til at vælge hvor programmet skal installeres og hvem der skal have det installeret. Jeg vælger:

C:\Programmer\Cerberus\

Man skal også lige bestemme om serveren skal installeres for alle brugere, eller om det kun skal være for den brugerprofil der foretager installationen. Jeg vælger Just me. Under installationen oprettes en mappe ftproot i roden af C. Denne mappe bliver stedet jeg vil have filerne til serveren liggende.

Serveren startes for første gang

Så skal vi lige starte serveren, den ligger under Start - Programmer - Cerberus FTP Server. Det første man møder er en lille guide som hjælp med opsætningen. Jeg vælger Personal Use og er klar til at oprette en bruger.

Den første bruger jeg opretter er Anonymous som gør at alle som ikke indtaster brugernavn og password kan få adgang til serveren. Jeg har så oprettet mappen pub til det materiale som skal være offentligt tilgængeligt. Man skal lige være opmærksom på at brugeren har lov til at uploade materiale til serveren. Hvis man ikke ønsker dette skal fluebenet i Allow Upload fjernes.

Hvis man ikke ønsker at der skal være mulighed for at alle har adgang til serveren så fjern fluebenet i Create initial user, der vil senere blive oprettet flere brugere med brugernavn og password, da de får hvert deres privat område til at lave ekstern backup.

Dernæst vil Cerberus bestemme din IP. og man er nu inde i selve serveren, og ser hvad man normalt vil se når man åbner serveren.

Hvis vi starter med de 4 faner så er der log som viser aktiviteten. I fanen Connections kan man se hvilke brugere der er på serveren. Fanen Transfers viser hvem der henter hvad, og hvor langt brugeren er med at hente den fil han er ved at hente. Statistics viser en hurtig oversigt over antallet af connections, downloaded og uploaded filer, samt om der er nogle download eller uploads der er mislykket.

I venstre side vises den aktuelle IP, antallet af connections, hvilken port der lyttes på og om serveren er sat til at tillade logins. Neden under vises hvilke lokale IP numre der er aktive. Det kunne være at maskinen var på flere netværk, og derfor skulle være aktiv på flere IP'er.

En lille test

Nå.. men nu skulle din server være klar til de første besøgende. Så lad os teste den. Her bruger jeg lige Internet Explorer (IE), dog ikke et program der kan anbefales til ftp. I IE skriver vi:

ftp://192.168.1.2

som er den lokale IP i mit tilfælde. Nu skulle du gerne se følgende i din browser:

Læg mærke til at der i statuslinien står "Bruger: Anonymt". Det er den brugerprofil vi oprettede i starten som gør at vi kan komme på serveren.

Oprettelse af brugere

Så er det på tide at få oprette nogle flere brugere. Det gøres i Cerberus under Configuration - User Manager. Men vi opretter lige de mapper som brugerne skal have adgang til. Jeg laver to mapper, "john" og "jane" til mine to brugere, John og Jane Doe. Mapperne opretter jeg i c:\ftproot. Bemærk at man som anonym ikke har adgang til de to mapper.

Nu skal vi så oprette et par brugere, John og Jane, så de kan få adgang til deres mapper. Inde i Cerberus vælger vi Configuration - User Manager Marker Users i venstre kolonne. Klik dernæst på New vi navngiver brugeren john, højreklikker på Password og vælger Properties Her skal man lige huske at undgå passwords der er lette at gætte. Så ikke noget med at lade passwordet være 1234567 eller john. Hvis man sidder med en begrænset båndbredde bør man begrænse antallet af Simultaneous Logins, da transporten af de enkelte filer vil gå meget langsom. Desuden er rigtige FTP clienter i stand til at lave stille filer i kø, så man slipper for hele tiden af skulle side ved computeren for at sende nye filer til eller fra serveren.

Så skal John lige have tilføjet de mapper han skal have tilladelse til. Det gøres ved at trykke på knappen med de tre prikker og vælge den ønskede mappe og så vælge Add to Root og så give John de rettigheder til mappen han skal have. Jeg har valgt at John skal have alle rettigheder til mappen john mens han kun skal have mulighed for upload og download i mappen pub.

Hvis man nu i IE skriver:

ftp://john:etellerandetpassword@192.168.1.2

kommer man ind på serveren som John, og man ser nu følgende i browseren:

Jeg opretter Janes profil på samme måde som Johns. Så har John og Jane fået hver deres private mappe, som de kan bruge til ekstern backup. Så behøver de ikke mere frygte at deres harddisk dør. De skal bare huske at uploade de vigtige filer til serveren.

Konfiguration af Cerberus

Nå, vi kigger lige lidt på de muligheder man har i Cerberus. De vigtigste indstillinger ligger under Configuration og er:

  • Server Manager
  • User Manager
  • IP Manager

Hvis vi kigger på Server Manager kan man under General forhindre Cerberus i at komme frem på skærmen, den lægger sig blot som et ikon i systray.

Under Logging kan man vælge hvordan en evt. log skal se ud. Det kan være rart at holde øje med om der er nogle IP'er som laver mærkelige ting, da man så kan blokere for disse.

Interface Options er stedet hvor man bestemmer hvilken IP Cerberus lytter på. Disse indstillinger er der ingen grund til at pille ved, hvis serveren virkede under testen. Hvis man sidder bag en router kan det hjælpe hvis man ændre PASV Options til routerens IP adresse. Så skal man samtidig åbne for port 1025 til 3500 i routeren. Hvis man stadigvæk ikke kan komme i kontakt med serveren kan det være en firewall som ikke tillader udgående forbindelser på port 20, de fleste routere skulle dog tillade dette.

Når man benytter en rigtig FTP-client møder man ofte en meddelelse når man logger på maskinen, man kan også få afskedsbeskeder eller meddelelser hvis der er for mange der er koblet på serveren. Disse beskeder kan man ændre under Messages.

Man kan slippe for den lille gule besked der dukker op når serveren starter under Miscellaneous.

Under Remote Access kan man tillade SOAP Access, som er en måde at sende XML-baserede beskeder til serveren. Der er ikke noget jeg har brug for, så jeg har ikke aktiveret det. Generelt kan man sige "Hvis du ikke bruger funktionen så skal den ikke aktiveres".

Man har under Advanced mulighed for at vælge hvilke porte der skal bruges til PASV mode (passiv FTP som kan være en fordel hvis man sidder bag en firewall). Der er noget man kan lege med hvis man har den slags lyster. Man skal huske at åbne for de porte der bruges til PASV i routeren for at det virker. Der er en meget smart ting under Advanced, det er muligheden for at starte serveren som en Service.

Det vil sige at serveren starter op allerede inden der er logget en bruger på maskinen. Cerberus vil så stå i listen over services som kan findes under Start - Indstillinger - Kontrolpanel - Administration - Tjenester.

Så mangler vi kun at kigge på IP Manager som er det sidste punkt under Configuration. Under General har man mulighed for at angive et antal IP-ranges som så enten er de eneste IP'er der har mulighed for at logge på serveren, eller er de eneste som ikke har mulighed for at logge på serveren.

Auto-Blocking giver mulighed for at sikre sig mod DoS angreb, som går ud på at en række maskiner kalder maskinen gentagende gange. Hvis der er nok maskiner kan det tvinge serveren i knæ. Det kan undgås ved at blokere en maskine hvis maskinen et vist antal gange ikke er logget rigtigt på serveren. Antallet af login forsøg og hvor lang tid den pågældende IP skal være i karantæne kan indstilles. Lad være med at sætte antallet af login forsøg for lave, da nye brugere tit laver en del fejl i starten.

Afsluttende kommentarer

Det kan kun anbefales at opdatere en server med nyere versioner efter hånden som de bliver frigivet. Man bliver under afinstallationen spurgt om man ønsker at gemme indstillingerne (brugere, mappe tildelinger osv..), så man kan på få minutter afinstallere en version og installere en nyere version, uden at skulle gennem processen med opsætning af forbindelse, brugere osv...

Til sidst vil jeg anbefale at man udstyre ens brugere med en FTP client, SmartFTP er en god og gratis FTP client men mange indstillings muligheder, men stadig en client som man let kommer i gang med. Jeg har lavet en guide til SmartFTP, den kan ses her.

Da opsætningen af routere variere meget er det ikke muligt at lave en guide i åbning af porte i routeren, men på portforward.com er der mange godt beskrevne guides til indstilling af ens router. Hvis ens router er leveret at ens internetudbyder er der tit en FAQ eller guide at finde på udbyderens hjemmeside.

Locations of visitors to this page