Aqua Computer V. 2

Så prøver jeg igen at bygge en computer som kan klare at være i et akvarium. Mit første seriøse forsøg kan du se her.

Jeg har genbruger forlængerkablerne fra sidste forsøg, så den eneste udgift er den epoxy og lak som jeg bruger til forseglingen.

Maskinen er en Celeron 700MHz, 128MB PC133 ram, Diamond Viper 550 grafikkort med 16MB ram, 2GB harddisk og et Chaintech bundkort. Måske kommer der en harddisk mere i, plads kan man jo altid bruge.

Software installeres

Software installeres

Der skal lige installeres Windows og diverse programmer og spil, så jeg har noget at bruge computeren til. Alt skal installeres fra starten, da der ikke kommer optisk drev eller netkort i maskinen.

Før billede af bundkort

bundkort før mod

Starter lige med et billede af bundkortet og ram før jeg har pillet ved det.

Grafikkort

Grafikkort

Grafikkortet efter det har fået store passive køleprofiler. Grafikkortet har fået sin helt egen side:

Passiv køling

Køling af ram

Så er jeg klar til at køle ram

For at undgå for varme ram, lakken isolere ganske udmærket, bruger jeg lidt mere at de passive køleprofiler jeg har liggende. Jeg har ikke så meget sølv-lim tilbage, så jeg bruger almindelig kølepasta og epoxy til at holde køleprofilerne fast.

Først kommer der kølepasta på rammodulet, så sættes køleprofilet oven på, og så epoxy rundt i kanten. Hvis jeg ikke var lige glad med hardwaren (har reserve-moduler) havde jeg brugt sølv-lim, og ikke epoxy, da epoxy kan ødelægge printet. (Kilde Alies_Benjamin)

Det var så de første fire alu profiler

Måske lidt overkill med så store køleprofiler, men det var da synd ikke at holde stilen fra grafikkortet og kølingen af chipsettet.

Da køleprofilerne bliver limet fast med epoxy montere jeg kun fire af gangen, så jeg ikke ender med noget halvstørknet epoxy. Profilerne bliver limet i enderne i første omgang, og derefter får de lidt epoxy på langsiderne.

Det var så alle 16 alu profiler

Så er alle køleprofilerne monteret, det er "næsten" for meget med de køleprofiler, men også kun "næsten".

Det var så alle 16 alu profiler

Lige et sidste billede af ram-modulet med køleprofiler.

Overblik over køling

Det var så alle 16 alu profiler

Så er kølingen klaret. Grafikkort, ram og chipsettet (nordbro OG sydbro) med ny og forbedret køling.

Bundkortet trimmes

Så forsvandt de stik jeg ikke skal bruge.

Alt på bundkortet er en potentiel risiko for fejl, så jo mere jeg kan fjerne jo bedre. Mus, tastatur og højtaler er vist alt jeg behøver.

PCI og ISA eer fjernet

Så fik jeg lidt styr på bundkortet. ISA og PCI og AMR porte er fjernet.

Stik til front af kabinet

Jeg skal kun bruge stik til at tænde computeren, højtaleren til at fortælle om eventuelle fejl og så lige en lysdiode til at vise harddisk aktiviteten, resten er fjernet.

Ram, IDE og floppy

En enkelt ramklods er nok, desværre kan jeg ikke komme til at fjerne den sidste overflødige ram sokkel, de sidder for tæt. Der kommer kun en harddisk i maskinen, så IDE2 og floppy stik er også fjernet.

overblik over hvad der er fjernet

Til sidst lige et overbliks billede over hvad der er fjernet.

Det værste arbejde var helt klart at klippe ben ned på alle stik på bagsiden af bundkortet. Der er knap 1600 ben fra bagsiden.

Lakering af hardware

Så begyndte lakeringen af hardwaren. Lakering af ram og grafikkort forløb uden problemer. Derefter brugte jeg epoxy til ar lukke sprækkerne mellem bundkort og køleprofilerne.

Efter at bundkortet havde fået et par lag var det på tide at få lukket den overskydende ram sokkel. Desværre er der huller i bunden af sokklen, så lakken løb ud og begyndte at trænge op i ram sokklen som jeg skulle bruge. Hurtigt blev ram modulet monteret, og det viste sig da heldigvis at maskinen stadig virker. For at undgå den slags dumme fejl lader jeg grafikkortet og ram-modulet sidde på bundkortet under resten af arbejdet.

Bundkort med lak

Så er lakeringen begyndt. Grafikkortet og ram-modulet er lakeret, og nu monteret på bundkortet. Bundkortet har fået et par lag, men der skal flere lag til før jeg er sikker på at forseglingen er god nok. Bagsiden af bundkortet er jeg ikke begyndt på endnu.

Nærbillede af bundkort med lak

Nærbillede af bundkort efter lakering.

Test af hardwaren

Efter at have klippet og lakeret hardwaren syntes jeg det var på tide lige at se om maskinen stadig virker, ingen grund til at arbejde på den hvis den er smadret.

Den virker ganske fint, hvilket kan ses her:
Videoklip, zip
Videoklip, avi

Filmen er kodet med Xvid, codec kan hentes på www.xvid.org.

Forlængelse af kabel

Kabel til Strømforsyning forlænget

Da strømforsyningen ikke skal være i akvariet eskal ATX kablet forlænges. Jeg valgte at gøre kablet en meter længere.

Lidt gejl skal der også være plads til

Det letteste sted at lave ldit gejl er i kassen til harddisken. Jeg syntes at den muterede fisk fra The Simpsons passer perfekt til denne maskine.

Bare for at være sikker på at der er lys nok bruger jeg 15 stk 7200mcd LED's.

Jeg havde gjort klar til at bruge 30 stk LED's, men det ville være spild af LED's, 15 stk lyser rigeligt op.

Jeg glemte at tage billeder af kassen til harddisken, men det er blot seks stykker plexiglas limet sammen med silikone fuge. Et par bolte limet fast tilbunden hvorpå der er skruet et par vinkelprofiler holder harddisken og pladen med Simpsons-fisken.

Den store dag

63L akvarium med 5 gyppyer og 10 neonfisk

Så er det første akvarie stillet op. Der er 5 guppyer og 10 neonfisk i det. Det er et akvarie på 63 L.

Ved siden af på et lidt lavere bord står dette 85 L akvarie hvor computeren ligger i.Strømforsyningen til højre er til blæseren på CPU køleren. Den bliver slukket og fjernet når vandet nærmer sig blæseren. Harddisken ligger i akvariet til højre, og bliver holdt mede af et par strips som er forbundet til 2x2,5kg skiver fra en håndvægt.

Jeg er for doven til at forlænge ledningerne til den interne højtaler samt power-knappen, så de er hængt op med strips hen over akvariet.

Lidt billeder til sidst

Maskinen er død

Som forventet gik der ikke mange timer før de første problemer meldte sig.

10. december 2008
13:40maskinen bliver tændt
16:10Mus stopper med at virke
19:30Tastaturet stopper med at virke
23:50Lyd forsvinder
11. december 2008
00:05BSOD, Blue Screen Of Death
00:30Genstart, harddisk bliver ikke fundet

Den famøse BSOD. Fejlmeldingen var:STOP: 0x00000077 KERNEL_STACK_INPAGE_ERROR

Så er kablerne klippet og bundkortet ligger klar til at blive smidt ud.

Kassen til harddisken var ikke helt tæt. Det var dog ikke et problem da harddisken var hævet lidt fra bunden af kassen. Harddisken er testet, og den virker stadig.

Til toppen af siden

Locations of visitors to this page